Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 350

De klokken van de Nicolaaskerk

De klokken van de Nicolaaskerk
Cursuscode: 350

De klok horen luiden én weten waar de klepel hangt.

“Dat heb ik nooit geweten”, is de meest-gehoorde uitspraak na een bezoek aan het carillon. Ben je in een andere kerk ergens in de Lage Landen? Dan ben je zeker meer gemotiveerd om de toren te beklimmen vanwege de beiaard.

Tijdens de eerste lesavond wordt verteld over het ontstaan van de luidklok, het gebruik ervan en de ontwikkeling van één klok tot uiteindelijk een beiaard van vele tientallen klokken. Dit alles wordt ondersteund aan de hand van getoonde beelden en enkele geluidsfragmenten.

Tijdens de tweede avond vindt een excursie plaats naar de beiaard in de toren van de Nicolaaskerk aan de Markt in Valkenswaard. Hier ziet en hoort men in de praktijk wat in de theorie is geleerd. We klimmen de honderd treden omhoog en bespreken de details van de beiaard. Uiteraard zal de beiaard ook bespeeld worden.

  • Iedereen heeft wel eens een beiaard horen spelen, maar weinigen realiseren zich wat er ‘achter’ zit
  • Een beiaard is een instrument van de gemeenschap en is het mooi om er iets meer van te weten.
  • In elke stad hangt wel een beiaard. Je waardeert de muziek beter als je de workshop hebt gevolgd.
  • De eerste lesavond vindt plaats in De Muzenval in Eersel. De tweede avond is een excursie naar de Nicolaaskerk in Valkenswaard. Cursisten worden daar op eigen gelegenheid verwacht.

Coördinator is Jan Karsmakers 06-13861371, voorzitter@vu-dekempen.nl

Maandag 23 januari 2023
2 x: lezing en excursie van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 26,00
Dhr. (Evert) Meijs
19:30 - 21:30
Locaties: Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel, Sint Nicolaaskerk (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
(Evert) Meijs
(Evert) Meijs
Evert Meijs (wonend in Valkenswaard) heeft zijn muzikale roots liggen in de kerkkoormuziek. Als autodidact is hij vanaf 1995 aan de slag gegaan met het carillon, te beginnen in Waalre. Inmiddels heeft hij de grootste beiaard van de wereld, in New York bespeeld. De laatste 25 jaar was hij schoolleider in de Kempen. Hij is correspondent van meerdere kranten, is bovendien actief als molenaar en bespeelt op meerdere plaatsen regelmatig het klokkenspel. Als heemkundig-geïnteresseerde maakt Evert tevens studie van alle aspecten van de Nicolaaskerk , waaronder de historie van de gebrandschilderde ramen, de bouwstijl van het bedehuis en uiteraard de beiaard.