Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 731

Lezing Nederland en de Noordpool

Lezing Nederland en de Noordpool
Cursuscode: 731

In deze lezing duiken we in de Nederlandse geschiedenis van de Arctis, het Noordpoolgebied. We maken kennis met bekende en minder bekende poolreizigers waaronder natuurlijk Nederlands beroemdste poolreiziger, Willem Barentsz, maar ook met Sjef van Dongen. De vele Nederlandse namen in Spitsbergen, zoals Fuglehuken en Liefdefjorden, herinneren ons daar ook nu nog aan.

Nederland is sinds de walvisvaart in de 17e eeuw betrokken geweest bij het Noordpoolgebied. Ook nu komt de Arctis vaak in het nieuws, maar helaas vooral vanwege de grote impact van de klimaatverandering op de poolgebieden. Nederlandse wetenschappers spelen een grote rol in het poolonderzoek en de klimaatverandering die daar nu al grote gevolgen heeft.

In de zomer van 2022 is er een grote Nederlandse wetenschappelijke poolexpeditie gepland, de SEES-expeditie, (Scientific Expedition Edgeøya Svalbard, www.sees.nl) waarbij poolonderzoekers met een onderzoeksschip naar Spitsbergen vertrekken om daar op het eiland Edgeøya onder andere klimaatonderzoek te doen. Vanuit eerste hand vertelt Jan Belgers over deze expeditie, waar hij zelf als expeditieleider aan deel heeft genomen.

De wereldwijde klimaatverandering heeft grote gevolgen voor het Noordpoolgebied. Het pakijs smelt en de permafrost ontdooit, wat een ongekende verandering teweegbrengt. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek De Kempen.

Coördinator is Ingrid van Beek 06-48726134, programma@vu-dekempen.nl

Noordpool 4

Dinsdag 1 november 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 12,50
Dhr. (Jan) Belgers
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek de Kempen Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
Informatie
(Jan) Belgers
(Jan) Belgers
Ik kom uit Brabant, maar woon nu in Rotterdam. Sinds ongeveer 25 jaar werk ik als gids in het Noord- en Zuidpoolgebied. Tegenwoordig voornamelijk in het Noordpoolgebied: Spitsbergen, Groenland en noord-Noorwegen. Ik begeleid daarbij natuurreizen met zeilschepen en ijsbrekers, voornamelijk met toeristen, maar ook met wetenschappers en kunstenaars. Mijn achtergrond is in de mariene biologie, en ik heb daarvoor ecologisch onderzoek gedaan bij het NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. Hierbij deed ik ook poolonderzoek, onder andere bij Groenland en Antarctica. Naast een grote interesse in de biologie ben ik ook erg geïnteresseerd in geschiedenis en dus ook de geschiedenis van de poolgebieden. Ook na 25 jaar vind ik het nog steeds fantastisch om met geïnteresseerde mensen deze gebieden te kunnen bezoeken en mijn passie ervoor te delen.