Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 733

Lezing IJsland, land van vuur en ijs

Lezing IJsland, land van vuur en ijs
Cursuscode: 733

IJsland Land van vuur en ijs
IJsland is eigenlijk met geen enkel ander land in Europa te vergelijken. Doordat het geologisch zeer jong is kun je er over maanlandschappen lopen en zijn vulkanen zeer actief. Het ongerepte IJsland, dat bijna drie keer zo groot is als Nederland, is met slechts drie inwoners per vierkante kilometer het dunbevolktste land van Europa.Meer dan de helft van de 340.000 IJslanders woont in de hoofdstad en dus kom je buiten Reykjavik niet veel mensen meer tegen.

Eigenlijk zijn alleen de kustgebieden bevolkt en het binnenland is van oktober tot juni niet toegankelijk. Hier wonen dan ook geen mensen. Pas in de negende eeuw ontdekten de Vikingen IJsland en Romeinen en Napoleon hebben nooit voet aan land gezet. Dat maakt de geschiedenis van IJsland in Europa uniek.

IJsland is regelmatig in het nieuws geweest. De economische crisis openbaarde zich misschien wel het heftigste in 2008 op IJsland, toen de economische bubbel, met het omvallen van de drie grootste banken, uit elkaar spatte en de Nederlandse Icesavespaarders hun geld niet terug dreigden te krijgen. In 2010 legde de spectaculaire vulkaanexplosie van de Eyjafjallajökull voor enkele weken het vliegverkeer in Europa lam.

De laatste jaren neemt de belangstelling van toeristen enorm toe en wordt met name het zuiden van IJsland erg druk in de zomermaanden. Leon Huijs bezoekt sinds 1990 zeer regelmatig IJsland en hij organiseert en begeleidt er wandelreizen. 

Tijdens deze lezing zal een algemeen beeld worden geschetst van IJsland. Geschiedenis, flora en fauna, geologie, economie en cultuur komen uitvoerig aan de orde. 

Ben jij geïnteresseerd in natuur, reizen en klimaatverandering? Mis deze ijzige en vurige lezing dan niet. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek De Kempen.

Coördinator is Ingrid van Beek 06-48726134, programma@vu-dekempen.nl

IJsland

Dinsdag 29 november 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 12,50
Dhr. (Leon) Huijs
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek de Kempen Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
Informatie
(Leon) Huijs
(Leon) Huijs
Na een Biologiestudie in Nijmegen ben ik in de reiswereld terecht gekomen en heb 30 jaar bij een touroperator gewerkt die wandel- en fietsreizen over de hele wereld organiseert. Ik was de Scandinavië-specialist en in die functie ben ik vele malen naar IJsland en Groenland geweest om reizen voor te bereiden en te begeleiden als reisleider. Momenteel werk ik als freelance reisleider en ga ik meerdere keren per jaar naar het noorden…