Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 730

Lezing de Arctis, het Noordpoolgebied

Lezing de Arctis, het Noordpoolgebied
Cursuscode: 730

De Arctis, het unieke noordpoolgebied
Het Noordpoolgebied werkt letterlijk maar ook figuurlijk als een magneet op de mens. Al eeuwenlang trekt dit extreme gebied ontdekkingsreizigers, walvisvaarders, pelsjagers, wetenschappers en toeristen aan.

Waren de poolreizigers vroeger meestal uit op rijkdom en faam, tegenwoordig komen de bezoekers vooral om dit unieke poollandschap te bewonderen of te bestuderen. De fantastische natuur, met de vele schitterende dieren zoals ijsberen, walvissen, poolvossen en zeehonden spreekt velen tot de verbeelding.

Helaas komt het poolgebied nu ook vaak in het nieuws vanwege de klimaatverandering en de gevolgen daarvan in het poolgebied. Het smeltende poolijs waardoor ijsberen het steeds moeilijker krijgen en de inzakkende permafrost zijn daar twee voorbeelden van.

Jan Belgers begeleidt al meer dan 20 jaar reizen in het noordpoolgebied en is ondertussen een expert in de Arctis.

Tijdens deze lezing zal hij de mooie kanten van het Noordpoolgebied beschouwen zoals de bijzondere pooldieren, maar ook de gevolgen van de klimaatverandering en de effecten daarvan op het kwetsbare ecosysteem.

Na deze lezing heb je een betere kennis van het Noordpoolgebied en de rol die de Arctis speelt in de huidige klimaatverandering. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek De Kempen.

Inschrijving voor deze lezing vindt plaats via de website van Bibliotheek De Kempen. Door op inschrijven te klikken, word je doorverwezen naar de website van de Bibliotheek.

Coördinator is Ingrid van Beek 06-48726134, programma@vu-dekempen.nl

Noordpool3

Dinsdag 18 oktober 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 12,50
Dhr. (Jan) Belgers
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek de Kempen Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
Informatie
(Jan) Belgers
(Jan) Belgers
Ik kom uit Brabant, maar woon nu in Rotterdam. Sinds ongeveer 25 jaar werk ik als gids in het Noord- en Zuidpoolgebied. Tegenwoordig voornamelijk in het Noordpoolgebied: Spitsbergen, Groenland en noord-Noorwegen. Ik begeleid daarbij natuurreizen met zeilschepen en ijsbrekers, voornamelijk met toeristen, maar ook met wetenschappers en kunstenaars. Mijn achtergrond is in de mariene biologie, en ik heb daarvoor ecologisch onderzoek gedaan bij het NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. Hierbij deed ik ook poolonderzoek, onder andere bij Groenland en Antarctica. Naast een grote interesse in de biologie ben ik ook erg geïnteresseerd in geschiedenis en dus ook de geschiedenis van de poolgebieden. Ook na 25 jaar vind ik het nog steeds fantastisch om met geïnteresseerde mensen deze gebieden te kunnen bezoeken en mijn passie ervoor te delen.