Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 688

Tijdreis door het Kempisch landschap – Natuurwandeling

Tijdreis door het Kempisch landschap – Natuurwandeling
Cursuscode: 688

Het Kempisch landschap is in de laatste anderhalve eeuw in hoog tempo van aanzien veranderd. Het waren ooit eindeloze en bijna boomloze heidevlaktes. Je kunt je er moeilijk nog een voorstelling van maken.  Rond 1880/1900 werd het grondgebied deels ontgonnen tot akkers, weiland en uitgestrekte (naald)bossen. Tijdens deze wandeling nemen we u mee naar het land van de Acht Zaligheden van weleer.

Op de vroegere open akkercomplexen rond de dorpen en gehuchten, waarop de boeren hun gewassen verbouwden, verrezen (met name na de Tweede Wereldoorlog) dorpsuitbreidingen en bedrijfsterreinen. De beekdalen met  meanderende waterloopjes veranderden in vrij open gebied met grootschalig grasland of maïsakkers.

Van de kenmerkende onderdelen van het Kempische landschap van voor 1880-1900 zijn nog bescheiden restanten behouden gebleven of worden weer hersteld. Tijdens deze excursie nemen we u mee terug naar het Kempische landschap van weleer. De Neterselse Heide en het dal van de Groote Beerze is daarvoor een uitgelezen locatie. De nog redelijk weidse heide en het beekdal met zijn behouden gebleven ‘kamertjesstructuur’ van hooilanden, houtwallen en bosjes vormen en passend decor voor ons verhaal over de landschapsgeschiedenis van de Kempen, vanaf de laatste ijstijd tot heden.
Dus trek uw wandelschoenen aan en geniet van een leerzame wandeling met een deskundige gids op dit gebied.

We starten bij de Mariakapel Onse Lieve Vrouwe, Kapeldijk 2, Oost-, West- en Middelbeers op 23 april 2022 om 13.30 uur. Daarna wandelen we door het beekdal van de Beerze en gaan vervolgens naar de Neterselse  Heide. Rond 16.00 uur bent u weer terug.

  • Een kopje koffie of thee is bij de cursusprijs inbegrepen. 
  • Tevens ontvangt u een handout na afloop van de lezing. Deze is bij de cursusprijs inbegrepen.
  • Deze natuurwandeling maakt deel uit van de totaalcursus Kempen Kennis – Ontdek je dorp Bladel.

Zaterdag 23 april 2022
1 wandeling van 2,5 uur aanvangstijd 13:30
Prijs: € 0,00
Dhr. (Docent) Joep Verspaandonk
13:30 - 16:00
Locatie: MariaKapel Onse Lieve Vrouwe (klik hier voor de adresgegevens)
Informatie
(Docent) Joep Verspaandonk
(Docent) Joep Verspaandonk
Joep Verspaandonk, woonachtig in Lage Mierde heeft zijn hele leven gewerkt in de Natuureducatie Nederland. Joep is een deskundige op het gebied van landschapsgeschiedenis met een specialisatie voor planten en paddenstoelen. Al 40 jaar is hij lid van IVN afdeling Kempenland-West waarvan 20 jaar als voorzitter.