- 2 lessen van 3 uur, elke 2 weken.
Toon details
- 1: woensdag 1 nov 2023 - 19:00 – Kompas Bladel
- 2: woensdag 15 nov 2023 - 19:00 – Kompas Bladel
- € 60,00
- Simon van Hoppe
- Kompas Bladel
Toon adres-info
- Stoomoven kookworkshop
- Vergeet niet om een schort mee te nemen.
- Advies: Houd er rekening mee dat alle gerechten geproefd gaan worden, dus van tevoren thuis niet teveel eten.
Mini-cursus koken met de stoomoven

Koken met een (combi)stoomoven is een gezonde manier van koken, maar welke gerechten kun je er eigenlijk allemaal in bereiden?
Waarschijnlijk meer dan jij denkt. De basisregel is eigenlijk als volgt: alles wat je kan koken in een pannetje, kan je ook stomen.
Maar je wilt vast meer dan alleen je rijst en aardappelen koken, daarom is onze chef de keuken ingedoken en heeft diverse gerechten met verschillende smaken ontwikkeld. Deze mini-cursus bestaat uit twee avonden.
Tijdens de eerste avond ga je hoofdgerechten (vlees/vis-groenten-aardappelen/rijst) stomen met het doel om inzicht te krijgen in hoe je combinaties kunt maken met diverse hoofdgerechten.
Na een korte inleiding ga je aan de slag. Enkel de stoom-functie wordt deze avond gebruikt.
Het programma is als volgt:
- Hamburgers met broccolistamp
- Saucijzen met groenten en aardappelen
- Kipfiletblokjes in zoetzure saus
- Roerbakgroenten met champignons
- Witvis met citroenboter groenten en krielaardappeltjes
- Rijstsalade met mandarijntjes en noten
De tweede avond staat in het teken van 3 kooktechnieken:
- Enkel stomen
- Stomen + hete lucht 125 C.
- Gevacumeerde gerechten stomen
Dit om te ervaren wat de overeenkomsten maar ook de verschillen zijn. Het doel is om de logica van een kookproces in de vingers te krijgen. We starten met een korte toelichting over de 3 technieken en gaan dan aan het kookeiland aan de slag.
Deze gerechten zullen de revue passeren:
- Visstoofpotje met piccalillysaus
- Varkenslapjes-truffelsalami met mosterdsaus
- Kipfilet in oestersaus + basmatirijst en roerbakgroenten
- Tomatenrisotto met gehaktballetjes
- Spareribs op Chinese wijze
- Gehaktbrood in spitskool met sjalotjessaus
- Worteltjes met citroengras
- Kerstomaatjes (gevacumeerd)
Gaandeweg worden de mogelijkheden van iedere techniek besproken.
- Vragen/opmerkingen worden “al doende” beantwoord.
- Vergeet niet om een schort mee te nemen.
- Advies: Houd er rekening mee dat alle gerechten geproefd gaan worden, dus van tevoren thuis niet teveel eten.
Coördinator is Ingrid van Beek 06-48726134, programma@vu-dekempen.nl