Cursusnummer:
661

Genogram

Genogram

Een genogram laat zien waar in jouw familiesysteem jij een plek hebt. Een genogramlijkt op een stamboom maar gaat over de onderlinge relaties en verbanden binnen je familie.

Heb je weleens stil gestaan bij de plek die jij inneemt in jouw gezin? Iedereen heeft een vader en een moeder. Voor sommige mensen is dat vanzelfsprekend, maar dat is niet altijd zo logisch. Soms is een vader afwezig en is er een andere vader voor in de plaats gekomen. Wat doet dat met jou als kind? En het hoeveelste kind ben jij? De eerste, middelste of laatste? En klopt dat voor je gevoel? Hoe heb jij je aangepast in jouw familie en in jouw familiesysteem? Ben jij iemand die zich voegt voor de lieve vrede of ben jij iemand die overal alles ter discussie stelt en het naadje van de kous wil weten?

Een genogram is dus een soort stamboom maar dan een die over onderlinge relaties tussen familieleden gaat. Naast de gegevens zoals geboortedata en sterfdata verzamel je verhalen die in de familie rondgaan. Daarnaast kijk je naar patronen in je genogram. Hoe oud worden mensen gemiddeld? Hoeveel kinderen worden geboren? Zijn er miskramen of doodgeboren kinderen? Hoe is het met eerste onbeantwoorde liefdes of buitenechtelijke relaties?

Tijdens deze cursus ga je jouw plek in je eigen familie onderzoeken. Hoe voelt het om tegenover of tussen je ouders in te staan? En hoe voelt het tussen je broers en zussen in de kinderrij? Dit alles onderzoeken we met behulp van representeren. Representeren is een andere vorm van waarnemen dan we gewend zijn en iedereen kan het leren.

Misschien heb je weleens gehoord van familieopstellingen. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van representeren. Het betekent dat je een persoon vraagt iemand uit je familie te vertegenwoordigen, bijvoorbeeld je vader. De persoon die tegenover je staat wordt op dat moment echt je vader. Het ziet er in eerste instantie misschien uit als een soort toneelstuk, maar dat is het absoluut niet.

Tijdens de cursus behandelen we de drie systemisch wetten van de familieopstellingen: insluiten, ordening en balans. Je ervaart wat deze regels voor jou betekenen. Thuis leg je ervaringen vast in een genogram.

Het genogram toont jouw familiesysteem en het is aan jou het genogram zo eenvoudig of zo uitgebreid te maken als je dat zelf wilt.

Opbouw van de vijf lessen: 
1. Uitleg van het genogram aan de hand van de thema’s: insluiten, ordening en balans
2. Insluiten; Jij hoort erbij
3. Ordening; Op de juiste plek 
4. Uitwisseling; Geven en nemen 
5. Presentatie van het eigen genogram 

  • Bewustwording van je plek in je familie. 
  • Begrijpen waar ‘vreemde’ behoeftes vandaan komen. 
  • Jezelf beter leren kennen. 
  • Meer inzicht in jezelf en je plek in je familie én een zelfgemaakt genogram. 
  • Neem een foto mee waarop jezelf staat het liefst samen met je ouders. Het mogen ook meerdere foto’s zijn als je geen foto hebt waar je samen opstaat. 
  • Neem, als je die hebt, ook een foto mee van het familielid waarna je vernoemd bent.

Coördinator is Ingrid van Beek 06-48 72 61 34, programma@vu-dekempen.nl 

          • 5 lessen van 2,5 uur Toon details
            • 1: donderdag 16 nov 2023 - 19:30 – Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel
            • 2: donderdag 23 nov 2023 - 19:30 – Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel
            • 3: donderdag 30 nov 2023 - 19:30 – Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel
            • 4: donderdag 7 dec 2023 - 19:30 – Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel
            • 5: donderdag 14 dec 2023 - 19:30 – Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel
          • € 80,00
          • Corien Snijder
          • Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel Toon adres-info
          Startdatum
          Lesvorm