Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 680

Kempen Kennis – Ontdek je dorp Eersel

Kempen Kennis – Ontdek je dorp Eersel
Cursuscode: 680

"Nergens is ons land lichter dan in de Kempen” schrijft meester Panken. Komt de contente mens dan ook uit Eersel zoals het beeldje op de Markt ons wil doen geloven? Kent u Juffrouw Mirandolle? Ze was een markante freule. Ze bewoonde  ‘Villa de Mirandolle’; verscholen tussen het groen. Maar wij gaan het vinden op onze fietstocht Markante gebouwen. Het Kempisch landschap was ooit een eindeloze en bijna boomloze heidevlakte. Je kunt je er moeilijk nog een voorstelling van maken.

In zes bijeenkomsten geleid door deskundige inleiders en gidsen willen we uw kennis over uw eigen woonomgeving verder uitbreiden en verdiepen. De cursus is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor geschiedenis, maatschappelijke ontwikkeling, de weg naar economische groei en natuur.

Het wordt een hele interactieve cursus bestaande uit drie modules:

1. De geschiedenis van Eersel en De Kempen – lezing en dorpswandeling
Tijdens de lezing krijgt u een overzichtelijk beeld van de ontwikkeling van de Eersel en de Kempen. Wat betekende de komst van de kunstmest en de opkomst van coöperaties? Hoe leefde en werkte men in de Kempen? Wat betekende religie?  De historische wandeling over de Markt illustreert dit aan de hand van interessante gebouwen en plekken. LEES HIER alle informatie over deze lezing en wandeling.

  • Lezing: 24 maart 2022 van 20.00 – 21.30 uur in de Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2, Eersel.
  • Wandeling: 26 maart 2022: van 14:00 tot 16:30 uur vanaf Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2 Eersel

2. De natuur en het landschap rond Eersel  – lezing en natuurwandeling
De lezing is bedoeld om meer inzicht te krijgen in de prachtige natuur en het landschap in en rond Eersel. We gaan in op flora, fauna en landschappen, maar ook over het ontstaan en de geschiedenis van de natuurgebieden. Tijdens de wandeling gaan we de natuur ervaren. We kijken eens met andere ogen naar de uitgestrekte heide en de bomen. Waar stroomt het water naartoe? Welke vogels, vlinders, insecten horen thuis in onze natuur? LEES HIER alles over deze lezing en natuurwandeling.

  • Lezing: 19 mei 2022 van 20.00 tot 21.30 uur in Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2 Eersel. 
  • Wandeling: 21 mei 2022 van 14:00 tot 16:30 uur. Startpunt parkeerplaats van Staatsbosbeheer in Eersel, hoek Postelseweg – Bredasebaan.

3. Markante gebouwen – lezing en fietstocht door heden en verleden
Deze module omvat een lezing en een fietstocht van ca 25 km. We gaan de geschiedenis van Eersel en omgeving ervaren aan de hand van markante gebouwen. We vertellen over de wetenswaardigheden van de ‘Sinte Lucy’ toren in Steensel. De Villa de Mirandolle, de Lambertuskerk en Jacobushoeve in Vessem en nog veel meer.
LEES HIER alle informatie over deze lezing en fietstocht

  • Lezing: 7 september 2022 van 20.00 tot 22.00 uur in Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2 Eersel.
  • Fietstocht: 10 september 2022 van 14.00 tot 16.30 uur Start Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2 Eersel.

Praktische informatie: 

  • Een kopje koffie of thee is bij elke bijeenkomst (behalve bij de natuurwandeling) inbegrepen in de cursusprijs. 
  • Na afloop van elke module ontvangt u een naslagwerk. Deze zijn inbegrepen in de cursusprijs
  • Deze cursus wordt financieel ondersteund door de Gemeente Eersel . Het programma is samengesteld door Volksuniversiteit De Kempen, Kempenmuseum de Acht Zaligheden, Tip Eersel en Bladel, IVN, Heemkunde Pladella en sprekers en rondleiders zijn oo lid van of werkzaam bij  deze verenigingen

Uw coördinator is Ad Bierens 06 23275213

Donderdag 24 maart 2022
6 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 45,00
Dhr. (Docent) Wil van Herk, Dhr. (Toon) Schellens, Dhr. (Docent) Hendrik van der Aalst, Dhr. (Ad) Bierens
20:00 - 21:30
Locaties: Kempenmuseum De Acht zaligheden Eersel, Kempenmuseum De Acht zaligheden Eersel, Staatsbosbeheer Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
(Docent) Wil van Herk
(Docent) Wil van Herk
Wil van Herk, woonachtig in Eersel is als jarenlang als natuurgids en docent verbonden aan IVN Bergeijk-Eersel.
(Toon) Schellens
(Toon) Schellens
Gepensioneerd directeur basisonderwijs; heemkundige basis bij HWR (heemkunde werkgroep Reusel), medewerker aan diverse boeken waarvan Eersels oorlogsboek onlangs verschenen is.
(Docent) Hendrik van der Aalst
(Docent) Hendrik van der Aalst
Hendrik van der Aalst is als conservator van Kempenmuseum bekend met de geschiedenis van de Kempen en zijn bewoners. Hij zal de lezing verzorgen.
(Ad) Bierens
(Ad) Bierens
De docent is bekend met de geschiedenis van de te bezoeken markante gebouwen, dan wel weet zich hier op korte termijn in te verdiepen. Hij is bekend met de plaatselijke situatie en kent vrijwilligers die de cursisten van de objecten begeleiden.