Jan Brokken - De tuinen van Buitenzorg, muziek & de wereld rond!

Jan Brokken (1949) is de schrijver van veel en veelgelezen romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Op woensdag 17 november treedt Jan Brokken eindelijk op met het programma: Tuinen van Buitenzorg (zijn meest recente boek) en nog veel meer! Brokken zal deze avond worden geïnterviewd door Marcella van der Kruk. Marcella is uitgever bij Atlas-Contact en redacteur van de laatste boeken van Jan Brokken. Vijf (!) Eerselse/Kempische organisaties* hebben de koppen bij elkaar gestoken voor een mooie culturele, muzikale avond.  De Muzenval zorgt voor een comfortabele, veilige omgeving met uitstekende ventilatie! Eindelijk, na eerdere annuleringen vanwege Corona, met Jan Brokken de wereld rond. Een boeiende avond met veel Indonesië, Antillen, Rhoon, cultuur, muziek en geschiedenis.

Jan Brokken groeide op in het Zuid-Hollandse Rhoon, studeerde Journalistiek in Utrecht en Bordeaux, ging reizen, trouwde met een Française en schreef romans waarin de plaatsen waar hij kwam het decor vormden voor zijn boeken. Januari 2020 kwam zijn boek Stedevaart uit: 22 steden aan de hand van 22 markante persoonlijkheden: beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten, architecten, geleerden of een boekbinder. September 2020 verscheen Het eiland van Jean Rhys: waarin Brokken het Caribische eiland Dominica bezoekt waar Rhys haar jeugd doorbracht. Hij raakt steeds meer in de ban van haar roman/meesterwerk De wijde Sargassozee en onderzoekt de achtergronden, de liefdesaffaires, raciale conflicten, de slavenopstanden en de verwoesting van familieplantage Geneva. Zijn meest recente werk (februari 2021) is De Tuinen van Buitenzorg waarin hij op zoek gaat naar de geschiedenis van zijn moeder, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland.

Marcella van der Kruk ,  interviewt Brokken na diens presentatie. Dat wordt een levendig gesprek met name over de plekken waar Brokken woonde, de boeken die hij daar schreef en de betekenis van muziek in zijn leven. In 90 minuten de wereld rond en door zijn leven. Van zijn jeugd in Rhoon met de jaren 50-60 (Mijn kleine waanzin), naar het Amsterdam van de jaren 70-80 en zijn bijzondere vriendschap met pianist Youri Egorov: In het huis van de dichter. In 1992 verhuist Brokken naar het Caribische gebied en schreef onder andere de op Curaçao spelende roman De droevige kampioen, recent verfilmd en op TV uitgezonden! Tussendoor publiceerde Brokken in 2005 Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin. Door de geschiedenis van de Caribische muziek te achterhalen, probeerde hij de wortels van de Antilliaanse samenleving bloot te leggen.

Marcella is sinds 1 juli 2021 uitgever non-fictie bij Atlas Contact Marcella studeerde Culturele Antropologie, Nederlandse Taal & Cultuur en Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkte eerder bij De Bezige Bij en was sinds 2015 redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Marcella was ook redacteur bij de laatste boeken van Jan Brokken.

Praktische Informatie
Deze avond wordt georganiseerd door Bibliotheek De Kempen, KW-café, Volksuniversiteit De Kempen, in samenwerking met Bruna Eersel en De Muzenval. Jan Brokken is op woensdag 17 november te gast in De Muzenval. De avond start om 20.00 uur. Boekverkoop en signeren na afloop in de Foyer. Een ticket is 12,50 Euro, inclusief koffie/thee. Reserveren en betalen kan online via de Muzenval.

Woensdag 17 november 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00