Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 671

Filosofie voor elke dag (2)

Filosofie voor elke dag (2)
Cursuscode: 671

Filosofie betekent in het Grieks: houden van wijsheid (filo = houden van, sophia = wijsheid). Een filosoof wil dus heel graag wijs, oftewel slim, worden!

Wijs word je volgens filosofen niet wanneer je ergens een mening over hebt, maar  wanneer je ergens kennis over hebt. Een filosoof zoekt dus naar ware kennis. Iets wat waar is voor iedereen.

Wil je inzichten krijgen in hoe filosofie aanwezig is in het leven van alledag? Filosofeer met ons mee in deze cursus over thema’s van nu. Je verwerft inzichten in de filosofische stromingen uit het verleden en je verbindt die met het heden.

Deze cursus bestaat uit 6 avonden. In deze cursus worden 3 filosofische thema's behandeld.

Wat is de identitieit van de mens?
Is de mens “mens” door zijn geest of door zijn lichaam? Of zijn die twee niet zo gemakkelijk van elkaar te onderscheiden?
“Is” de mens zijn lichaam of “heeft” de mens zijn lichaam? 
En welke rol spelen emoties als het gaat om de vraag “wat is de mens?”
De eerste 2 bijeenkomsten verdiepen we ons in de begrippen identiteit en lichamelijkheid en gebruiken daarbij inzichten uit de wijsgerige antropologie.  

Goed doen en geluk
Wanneer handelen we “goed”?
Wat verwachten we in ons sociale leven van elkaar? 
Welke normen hanteren we? 
En hoe verhoudt zich het “goed” handelen met ons eigen geluk? 
Als geluk de toestand is die intreedt wanneer onze belangrijkste wensen in vervulling gaan, kunnen we dan gelukkig worden door bescheiden te zijn in onze wensen, of moeten we juist grote wensen nastreven, op het gevaar af dat we ongelukkig worden? Bijeenkomst 3 en 4 staan in het teken van ethiek en geluk.

Samen leven
We gaan het debat aan met elkaar over de manier waarop mensen samenleven en over hoe zij samen zouden moeten leven. De sociaal filosofen zijn het over deze zaken meestal niet met elkaar eens! Deze onenigheid speelt niet alleen tussen de filosofen, maar is ook een fundamenteel kenmerk van het studieobject van de sociale filosofie; de samenleving. Binnen onze samenleving bestaan er veel overeenkomsten tussen mensen, maar ook verschillen. De laatste 2 bijeenkomsten verdiepen we ons in begrippen als collectief en discussie.

  • Het is aanbevolen dat je Filosofie voor elke dag (1) hebt gevolgd of je kent de grondbeginselen van de filosofie.
  • Elke cursusavond ontvang je een beknopte samenvatting van de les op papier.
  • De contactpersoon voor deze cursus is Jan Karsmakers, tel. 06-13861371 of email voorzitter@vu-dekempen.nl.
Dinsdag 22 oktober 2019
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 77,50
Dhr. (Jo) van Dijck
20:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek de Kempen Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
(Jo) van Dijck
(Jo) van Dijck
Jo van Dijck heeft Social studies - specialisatie filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Filosofie is vanaf dat moment altijd een passie gebleven. Jo werkte als docent en later als rector in het onderwijs en filosofie heeft in zijn werk altijd een rol gespeeld. Bijvoorbeeld in zijn tijd als rector van het Rythovius College in Eersel gaf hij het vak filosofie aan VWO-leerlingen. Nu met pensioen hoopt hij zijn passie over kunnen te dragen via de Volksuniversiteit.