Dagelijks leven bij de Romeinen

Deze cursus geeft u een inkijkje in het dagelijkse leven van de Romeinen rond het begin van onze jaartelling.

Over de geschiedenis van de Romeinen is veel bekend. Door hun zucht naar gebiedsuitbreiding vinden we overblijfselen in een groot deel van Europa. In ons land vinden we al veel zaken die terug gaan naar de Romeinse overheersing. In de vorm van ruïnes, opgravingen, objecten in musea, vele boeken en films zijn er nog veel herinneringen. Het heeft vaak te maken met de strijders en het machtige Romeinse leger. Maar wat weten we nu eigenlijk over het dagelijkse leven van de Romeinse burger? Tijdens deze cursus nemen we een kijkje in het dagelijks leven van deze Romeinen en zullen ontdekken dat veel aspecten niet zoveel verschillen van ons eigen dagelijkse leven. Bovendien maken we een uitstapje naar Pompeï, waar het leven in één klap stil kwam te staan door de uitbarsting van de Vesuvius. We leren over hun hoge beschaving met een uitgebreid wegennet, aquaducten en waterleidingen, badhuizen, over de scholen, de leraren en wat de kinderen leerden. Wat werd er gekookt en welke ingrediënten gebruikten ze.

Voor de  cursus is geen voorkennis vereist. In acht bijeenkomsten van anderhalf uur met telkens een ander thema, krijgt u een uitgebreid beeld van de dagelijkse gang van zaken in het leven van een Romein. U ontdekt dat er nog steeds veel parallellen zijn tussen het leven van toen en nu. Bovendien vormt de vergaarde kennis een mooie basis bij het bezoeken van musea of opgravingen en eventuele bezoeken aan Rome of vroegere Romeinse nederzettingen als Nijmegen, Voorburg en Keulen.

Uw coördinator is Rozemarijn Winkelman: 06-39542197; rozemarijn.winkelman@gmail.com

• In de cursus ontvangt u een reader
  • De informatie wordt verlevendigd met beeldmateriaal, archeologische vondsten en originele teksten.

Dagelijks leven bij de Romeinen

Woensdag 6 oktober 2021
8 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. M (Mireille) Hoffman
Inschrijving nog open >
M (Mireille) Hoffman
Na het gymnasium heb ik kunstgeschiedenis en archeologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Voor mijn studie heb ik een aantal jaren in Zuid-Italië gewoond en daar ook als archeoloog gewerkt. Ik heb lesgegeven op een middelbare school en werkweken naar Rome begeleid.