Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 683

Markante gebouwen – inleiding en fietstocht door heden en verleden

Markante gebouwen – inleiding en fietstocht door heden en verleden
Cursuscode: 683

Juffrouw Mirandolle was een markante freule op de hei in Eersel. Zij bewoonde een opvallende villa op De Hees in Eersel in de volksmond:  ‘Villa de Mirandolle’ genoemd. Het ligt verscholen tussen het groen. Maar wij gaan het vinden op onze fietstocht 'Markante gebouwen' en nemen u o.a. mee in het leven van deze steenrijke excentrieke dame uit Amsterdam.
Maar ook weet u aan het einde van deze module waarom de Luciatoren in Steensel los staat van de huidige kerk. Waarom er op het plaatselijke kerkhof een monument geplaatst is ter nagedachtenis aan 53 Welsh Division.
Deze module omvat een lezing en een fietstocht van ca 25 km. We vertellen over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de ‘Sinte Lucy’ toren in Steensel.  De Steenselse toren bevat een van de oudste kerkklokken van de Kempen, de Luciaklok. Deze klok werd in 1495 gegoten door Wouter Kaeiwas, klokkengieter uit Hoogeloon. De klok is zo speciaal dat deze in de tweede wereldoorlog  gespaard is gebleven en niet is omgesmolten tot staal. U hoort waarom.
De oorsprong van de Lambertuskerk van Vessem ligt in de Middeleeuwen. Tijdens onze tocht bezichtigen en bewonderen we het neogotische prachtig gerestaureerde interieur van deze kerk. Natuurlijk ook aandacht voor de Jacobushoeve; een begrip in de Kempen en van grote betekenis voor Vessem.
Verzeker u van een informatieve avond en een actieve fietsmiddag.

De lezing vindt plaats op donderdagavond 16 juni 2022 van 20.00 tot 22.00 uur in Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2 te Eersel.
De aansluitende fietstocht (25 km) vindt plaats op zaterdagmiddag 18 juni 2022 vanaf het Kempenmuseum. We starten om 14.00 uur. Rond 16.30 uur bent u weer terug.

  • Een kopje koffie of thee zowel bij de lezing als de fietstocht is bij de cursusprijs inbegrepen. 
  • Tevens ontvangt u een handout na afloop van de bijeenkomst. Dit is bij de cursusprijs inbegrepen.
  • Deze lezing en fietstocht maakt deel uit van de totaalcursus Kempen Kennis – Ontdek je dorp Eersel. 

Donderdag 16 juni 2022
2 x: lezing en excursie van 1,5 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 0,00
Dhr. (Docent) Hendrik van der Aalst, Dhr. (Ad) Bierens
20:00 - 21:30
Locatie: Kempenmuseum De Acht zaligheden Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
Informatie
(Docent) Hendrik van der Aalst
(Docent) Hendrik van der Aalst
Hendrik van der Aalst is als conservator van Kempenmuseum bekend met de geschiedenis van de Kempen en zijn bewoners. Hij zal de lezing verzorgen.
(Ad) Bierens
(Ad) Bierens
De docent is bekend met de geschiedenis van de te bezoeken markante gebouwen, dan wel weet zich hier op korte termijn in te verdiepen. Hij is bekend met de plaatselijke situatie en kent vrijwilligers die de cursisten van de objecten begeleiden.