Klassiek concertbezoek met voorbereiding - Dvorak, Rodrigo en De Falla

Voorafgaand aan het concertbezoek wordt het concert behandeld in drie bijeenkomsten zodat u helemaal bent voorbereid. Tijdens deze bijeenkomsten worden de concertonderdelen toegelicht. U krijgt informatie over componist, stijlperiode en historische context. Zo wordt een muziekstuk overzichtelijk, transparant en ‘eigen’, en krijgt u meer gevoel voor compositie, componist en de uitvoerende musici. Na de drie bijeenkomsten bezoekt u het concert, zult u meer in de muziek herkennen en kunt u er extra van genieten.

Deze keer bezoekt u het concert van het Philharmonie zuidnederland op 9 mei 2020 in het Muziekgebouw in Eindhoven.

• De Falla -  Uit El sombrero de tres picos: suite nr 1
  • Rodrigo - Concierto de Aranjuez
  • Dvorák - Symfonie nr 9 ‘Uit de nieuwe wereld’

Dvorák schreef zijn meesterwerk aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika. Hij liet zich daarbij inspireren door de vergezichten van de ‘nieuwe wereld’. Met de melancholieke echo’s van de spiritual Swing Low, Sweet Chariot en de onstuimige ritmes van een indianendans proef je de Amerikaanse couleur locale. Maar Dvorák was ook vervuld van heimwee naar zijn vaderland Tsjechië en combineerde levenslust met onweerstaanbare Boheemse nostalgie.

El sombrero de tres picos (de driekantige hoed) is een ballet geschreven door Manuel de Falla. Hij kreeg de opdracht hiervoor van Sergei Diaghilev. De kostuums werden door Picasso ontworpen. De première was in Londen 100 jaar geleden.

Rodrigo componeerde in 1939 het Concierto de Aranjuez. In zijn beleving leek de rijke Spaanse cultuur te verdwijnen als gevolg van de burgeroorlog die in zijn vaderland woedde. Daarom probeerde hij elementen van die cultuur in zijn compositie vast te leggen. Zo verwijst hij in de titel naar het glorieuze verleden van het Spaanse koninkrijk: Aranjuez, 47 km ten zuiden van Madrid, was ooit de zomerresidentie van de Spaanse koningen.

Meer informatie leest u op de website van philharmonie zuidnederland.

• Voor de voorbereiding ontvangt u van de docent een informatiemapje. De kosten hiervan zijn in de cursusprijs inbegrepen.
  • De docent koopt de kaartjes voor het concert, u betaalt dit in de les aan de docent. Prijsindicatie: circa 25 euro (afhankelijk van beschikbaarheid).
  • Uw contactpersoon voor deze cursus is Ton Kox, tel. 06-55142114, e-mail vuton@vu-dekempen.nl.
Maandag 30 maart 2020
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. T. (Treske) Bruning
T. (Treske) Bruning
Treske Bruning studeerde schoolmuziek, piano en theorie op de conservatoria van Tilburg en Maastricht. Treske wil de bekendheid met en de waardering voor klassieke muziek bevorderen. Met Treskemuziek organiseert zij luisterbijeenkomsten en concertinleidingen voor iedereen die meer wil weten van klassieke muziek en voor hen die er al wat ???verder??? mee zijn.