Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 770

Lezing met Nelleke Noordervliet: ‘Van manuscript naar bestseller’.

Lezing met Nelleke Noordervliet: ‘Van manuscript naar bestseller’.
Cursuscode: 770

Wat komt er allemaal bij kijken om van een goed boek een bestseller te maken? Wil je meer weten over de ‘magische driehoek rondom het boek’ van auteur, redacteur en uitgever? Kom dan naar deze inspirerende en informatieve avond met Nelleke Noordervliet. Krijg een kijkje in de keuken van de uitgever en redacteur. Dat maakt het lezen van boeken nóg interessanter.

Nelleke Noordervliet: de auteur
Nelleke Noordervliet (Rotterdam, 1945) werd geboren in de volkswijk Crooswijk te Rotterdam. Ze groeide op in een “rood” en katholiek gezin. Ze ging als eerste in de familie naar het gymnasium. Noordervliet studeerde Nederlands in Leiden en Utrecht. Ze studeerde cum laude af met als hoofdvak Moderne Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze wordt alom geprezen als een van de veelzijdigste, stilistisch vaardigste schrijvers in de hedendaagse Nederlandse literatuur. Haar eerste boek verscheen in 1987 over barones Everdina van Wijnbergen; een fictief dagboek van Multatuli’s eerste vrouw. Daarna publiceerde ze vele prachtige romans zoals ‘De naam van de vader’, ‘Het oog van de Engel’, ‘De naam van de vader’. Haar belangstelling voor geschiedenis zien we o.a. terug in haar boeken ‘Altijd boomboter’ over haar overgrootmoeder en ‘Vrij man’ over de 17e eeuwse Menno Molenaar jurist,, arts en dubbelspion. Ze schreef in 2013 het Boekenweekessay en in 2018 ontvang ze voor haar hele oeuvre de Constantijn Huygens-prijs. In januari verscheen haar meest recente roman ‘We kunnen dit’. Nelleke Noordervliet is columniste voor Trouw. Haar boeken zijn meermaals bekroond en vertaald in verschillende talen. Op 12 september a.s. krijgt zij de Gouden Ganzenveer 2022 uitgereikt.

Tilly Hermans, redigerend uitgever
Tilly Hermans (1950) ging in 1968 direct na het gymnasium werken bij uitgeverij J.M. Meulenhoff, eerst als manusje van alles op redactie en productie, toen jarenlang als bureauredacteur, en vanaf 1982 als acquirerend redacteur. Ze wierf veel Nederlandse auteurs voor Meulenhoff en werkt nog altijd samen met Oek de Jong, Lieve Joris, Adriaan van Dis, Carolijn Visser, om een paar namen te noemen. In 1988 werd ze de redacteur van Nelleke Noordervliet, toen haar collega-redacteur ziek werd en Nelleke het manuscript inleverde van haar tweede roman Millemorti. Sindsdien werken ze samen. In 2001 vertrok Tilly bij Meulenhoff om een eigen uitgeverij op te richten, Augustus, met uitsluitend Nederlandse fictie en literaire non-fictie. Nelleke Noordervliet steunde haar en kwam met haar mee. Augustus ging in 2012 op in Atlas Contact; Tilly Hermans werkt er nog als uitgever. Bij Atlas Contact richtten Nelleke en Tilly een auteursleesclub op om jonge en oudere schrijvers met elkaar te verbinden en de bloedgroepen Atlas, Contact en Augustus te mengen: de Kapsalon.

Marcella van der Kruk, redigerend uitgever
Marcella van der Kruk (1986) werd geboren in Rotterdam en verhuisde naar Amsterdam om Culturele Antropologie en Moderne Nederlandse Letterkunde te studeren. Na een redactiestage bij L.J. Veen en een PR-stage bij De Bezige Bij, waar ze daarna als redactie-assistent aan de slag ging. Begin 2015 werd ze acquirerend redacteur non-fictie bij Atlas Contact en sinds juli 2021 is ze daar uitgever non-fictie. Ze werkt met Nederlandse en internationale auteurs waaronder Jan Brokken, Geert Mak, Eva Vriend, David van Bodegom, Karin Sitalsing, Wieteke van Zeil, Olivia Laing, Simon Schama en Bill Bryson.

Er komt heel veel kijken om van een Goed Boek een Bestseller te maken. Marcella geeft het publiek samen met Nelleke en Tilly een kijkje in de uitgeverskeuken.

Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek De Kempen. Tickets (€12,00) kun je reserveren via de agenda van www.muzenval.nl .

Coördinator is Jan Karsmakers 06-13861371, voorzitter@vu-dekempen.nl

Nelleke Noordervliet

Woensdag 21 september 2022
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 12,00
Mw. (Nelleke) Noordervliet
20:00 - 22:00
Locatie: Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Informatie
(Nelleke) Noordervliet
(Nelleke) Noordervliet
Nelleke Noordervliet is een Nederlandse schrijfster, auteur en columniste van Trouw. In 2018 ontving ze voor haar hele oeuvre de Constantijn Huygens-prijs. Op 12 september a.s. krijgt zij de Gouden Ganzenveer 2022 uitgereikt.