Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 341

Workshop Kijken naar Kunst

Workshop Kijken naar Kunst
Cursuscode: 341

Wat gebeurt er in deze afbeelding? Dit is de centrale vraag tijdens Kijken naar Kunst. Tijdens de sessie ga je jouw waarneming van kunst verder ontwikkelen. Door stil te staan en de tijd te nemen om een kunstwerk goed te bekijken en daarover een interactief gesprek met anderen te houden, ontdek je ineens een ander verhaal dat schuil gaat in een kunstwerk dan je in eerste instantie dacht.

Het interactief en met elkaar kijken en praten over kunst staat centraal. Gemiddeld kijkt men 9 seconde naar een schilderij, dat is natuurlijk erg kort om echt goed waar te nemen wat er nu op een schilderij te zien is. 

Onder de noemer: “Kijken naar kunst” gaat kunstenaar en beeldend docent Ria Bernards met een kleine groep in gesprek om het kunstwerk te gaan beleven. Tijdens het gesprek wissel je met elkaar uit wat je ziet, opmerkt, de interpretatie die je geeft aan wat je ziet en wat voor betekenis of gevoel het kunstwerk jou geeft.

Dus geen verhaal over de kunstenaar van het kunstwerk of de kunststroming. Het gaat hierbij om de uitwisseling met elkaar en de ontdekkingsreis. Er bestaan geen goede of foute opmerkingen, ze zijn alle van waarde en geven de ander juist inzicht in jouw visie op een kunstwerk.

De methode waarmee gewerkt wordt, is ontwikkeld in het museum het MoMA in New York. Het heet Visual Thinking Strategies (VTS). Dit om te zorgen dat men langer naar kunst ging kijken en beter zou gaan onthouden waar men naar gekeken heeft. Want het blijkt dat van de traditionele rondleidingen, weinig onthouden wordt. Deze methode is daarentegen interactief en prikkelend. Het gaat over goed waarnemen, naar elkaar luisteren en bouwen op elkaars inzichten en ideeën. Dit zorgt ervoor dat mensen betrokken worden bij het proces en men beter leert en dus onthoudt.

Je gaat ervaren hoe het is om eens echt naar elkaar te luisteren en goed waar te nemen. Je bent helemaal in het moment, men noemt het ook wel mindful naar kunst kijken. De besproken kunstwerken zullen op je netvlies gebrand staan.

In een informele setting, met een bakje koffie/ thee, gaan we met elkaar het gesprek aan.

  • Voor iedereen die zich graag wil verdiepen in kunst en deze beter wil leren begrijpen.
  • Voor diegenen die het leuk vinden om samen met anderen door gesprek op ontdekkingsreis te gaan.
  • Je gaat een galerie of museum anders beleven door deze techniek toe te passen.
  • Deze VTS methode uit Amerika helpt je enorm als je ook zelf graag kunst maakt waarbij kennis en waarnemen van groot belang zijn.
  • Kunstwerken, maar ook andere zaken in je omgeving ga je anders leren waarnemen en kritische vragen bij stellen.
  • Er wordt gebruik gemaakt van geprojecteerde beelden van afbeeldingen van kunst

Bezig zijn met kunst blijkt ook op latere leeftijd de vitaliteit van de hersenen te bevorderen. Hieronder valt natuurlijk luisteren naar muziek, zelf tekenen of schilderen, dansen en ook kijken naar kunst. 

Coördinator is Ine Toussaint 06-21487599, secretaris@vu-dekempen.nl

kijken naar kunst

Woensdag 2 november 2022
1 workshop van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 15,00
Mw. MHE (Ria) Bernards
19:30 - 21:30
Locatie: Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
Inschrijving geopend >
MHE (Ria) Bernards
MHE (Ria) Bernards
Ria heeft haar opleiding gevolgd tot 2e graads docent Textiele Werkvormen en Tekenen op de TeHaTex te Nijmegen. Al ruim 30 jaar geeft zij als breed georiënteerde docent les in diverse beeldende vakken zoals tekenen & schilderen, hoeden maken en modevak, kalligrafie-handletteren, vilten, kinderateliers en in latere jaren ook beeldhouwen. Als docent is zij werkzaam bij diverse culturele instellingen en gastdocent op enkele basisscholen. Naast haar docentschap is zij werkzaam als Hoedenmodist en Interieurontwerper.