Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 315

Stadswandeling Antwerpen - Verkenning van de Joodse buurt

Stadswandeling Antwerpen - Verkenning van de Joodse buurt
Cursuscode: 315

Iedereen die Antwerpen bezocht heeft kan het niet ontgaan zijn in het straatbeeld; de Joden met hun karakteristieke kledij en haardracht. In het zwart geklede mannen en vrouwen en kinderen. Vrouwen met vaak met halflange rok en zwarte panty, sommigen een hoofddoek of pruik. Mannen met pijpenkrullen en keppeltjes.

In Antwerpen wonen ongeveer 20.000 orthodoxe Joden, geconcentreerd in de wijk naast de diamantwijk, op enkele minuten loopafstand van het centraal station. Deze wijk noemt men daarom ook wel Joods Antwerpen. Het is na New York, Londen en Jeruzalem een van de grootste gemeenschappen van charedische (ultraorthodoxe) Joden ter wereld. In de Joodse wijk bevinden zich tientallen joodse scholen en synagoges, joodse winkels en verenigingen. 

De wandeling begint in de art-nouveau wijk van Antwerpen. Art nouveau is een architectuurstijl van circa 1894 tot 1910. Je ziet die stijl terug in de grote Europese steden. In deze Antwerpse wijk zul je bijvoorbeeld prachtige gevels zien en andere elementen uit die tijd. Vanuit deze wijk komen we de Joodse buurt binnen. Het is de buurt rond het centraal station en het stadspark. We gaan kriskras door deze wijk om veel indrukken op het doen.

Tijdens deze stadswandeling vertelt de gids je uitgebreid hoe de Joodse buurt in Antwerpen is ontstaan. En niet alleen de geschiedenis in Antwerpen, maar ook de geschiedenis van de Joden in Europa komt aan bod. Het verschil tussen orthodox en chasidisch. Over de bijzondere plichten en gebruiken binnen het Jodendom. En nog een heleboel andere wetenswaardigheden. 

Dus trek je wandelschoenen aan en geniet van een leerzame dag met een ervaren gids in Antwerpen.

  • We verzamelen om 09.20 uur op treinstation Lommel.
  • We vertrekken vanaf het station Lommel met de trein van 9.39 uur naar Antwerpen. Treinkaartjes zijn voor eigen rekening (voor 65+ is de prijs circa €6,50, normale kaartjes kosten circa €21,00) 
  • We eindigen de wandeling bij het centraal station in Antwerpen om de trein terug te nemen naar Lommel. Aankomst in Lommel is rond 21:00uur.
  • Lunch/diner/consumpties zijn voor eigen rekening. 

_

Woensdag 7 september 2022
1 excursie van 11 uur en 40 min aanvangstijd 09:20
Prijs: € 22,50
Dhr. (Gids) Simon van Hoppe

* We verzamelen om 09.20 uur op treinstation Lommel.

09:20 - 21:00
Locatie: Antwerpen, stadswandeling (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
(Gids) Simon van Hoppe
(Gids) Simon van Hoppe
Simon van Hoppe woont in Reusel en verzorgt enkele keren per jaar cultuurwandelingen in Antwerpen, Brussel en Amsterdam. Simon heeft vele cursussen gevolgd in Antwerpen en kent de stad door en door. Hij is een bevlogen spreker en weet informatie op een aangename wijze met humor over te brengen. Hij bouwt voldoende tijd in voor andere geneugten en weet daarvoor geschikte locaties te vinden.