De geschiedenis van Hapert en Hoogeloon – lezing en wandelingen door heden en verleden

Germania Inferieur, dat was de Kempen in de Romeinse tijd. Nou was de naam ‘inferieur’ toen niet zo negatief als nu. Maar het was beslist niet Germania Major. Het duidde wel op een armzalige grond waar landbouw eigenlijk niet mogelijk was. Er was amper mest om het land ook maar iets vruchtbaarder te maken. Het was ploeteren voor de boeren van die tijd. Wanneer veranderde dat? Met de komst van de kunstmest!

Die kunstmest veranderde de Kempen aanzienlijk, de grond werd vruchtbaarder, de opbrengsten  groter en de kindersterfte nam af. Dorpen en woongemeenschappen werden groter en op kruisingen van wegen ontstonden dorpen en steden. Hapert groeide mee met de welvaart.

Deze module omvat een lezing en twee wandelingen. In de lezing wordt op diverse aspecten van deze ontwikkelingen ingegaan. We gaan terug naar de Romeinse tijd waarvan in Hoogeloon en Casteren opgravingen te zien zijn. We nemen u mee op een historische tocht door Hapert en Hoogeloon, waar heel veel verdwenen is maar aan de hand van foto’s kunnen we nog wel een beeld oproepen van dit verdwenen verleden. Om dit te visualiseren zijn de wandeltochten van 2 en 9 april aanbevelingswaardig. We gaan de geschiedenis van Hoogeloon en Hapert ervaren. We zien mooie voorbeelden van de eerste stenen gebouwen in de gemeente. We gaan in op industrieel erfgoed in Hoogeloon en Hapert en nog veel meer.

De lezing vindt plaats op donderdagavond 31 maart 2022 om 19.30 uur in Gemeenschapshuis Den Tref, Alexanderhof 7 in Hapert. De aansluitende excursies vinden plaats op zaterdagmiddag 2 en 9 april 2022. Startpunt 2 april Oude Jongensschool Hapert, het huidige restaurant Divino, Kerkstraat 27, Hapert. We starten om 14.00 uur. Rond 16.00 uur bent u weer terug. Op 9 april 2022 starten we om 14.00 uur aan de Kerk van Hoogeloon. Rond 16.00 uur zijn we daar weer terug. De wandeling van 9 april is verzet naar 16 april 2022. De deelnemers krijgen hiervan persoonlijk bericht.

• Een kopje koffie of thee zowel bij de lezing als de wandelingen is bij de cursusprijs inbegrepen.
  • Tevens ontvangt u een handout na afloop van de lezing. Deze is bij de cursusprijs inbegrepen.
  • Deze lezing en wandeltochten maken deel uit van de totaalcursus Kempen Kennis – Ontdek je dorp Bladel.

Donderdag 31 maart 2022
3 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. (Docent) Theo van der Vleuten
Locaties: Stichting Gemeenschapshuis Den Tref Hapert, Divino Hapert, Sint Pancratius kerk (klik hier voor de adresgegevens)
(Docent) Theo van der Vleuten
Theo van der Vleuten is een oud ondernemer uit Bladel. Theo is geboren in Hapert en is zeer goed op de hoogte van het oude Hapert en Hoogeloon vanuit zijn lidmaatschap van Heemkunde Pladella en de Archeologische Vereniging Kepen- en Peelland. Theo verzorgt met enthousiasme zowel de lezing als de aansluitende fietstocht.