Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 681

De geschiedenis van Eersel en de Kempen – lezing en dorpswandeling

De geschiedenis van Eersel en de Kempen – lezing en dorpswandeling
Cursuscode: 681

>Nergens is ons land lichter dan in de Kempen” schrijft meester Panken in zijn Geschiedenis van Noord-Brabant in 1898. Komt de contente mens dan ook uit Eersel zoals het beeldje op de Markt ons wil doen geloven?

Maar waarom staat de kerk in Eersel niet in de buurt van de markt? Hoe zag het landschap er uit? Hoe verdiende men de kost en wat betekende het oprichten van de coöperaties? Wat betekende religie in de regio?

Deze module omvat een lezing en een dorpswandeling. We nemen u mee door de geschiedenis van Eersel en de Kempen in de 19e en 20e eeuw. De oorspronkelijke naam van de Kempen was “kempena” ofwel Campina: een niet-ontgonnen nog woest gebied dat zich uitstrekte aan weerszijde  van de huidige grens tussen Nederland en België. Een landschap “waar de hei de hemel raakt”.

Pas met de komst van kunstmest en de uitvinding van het prikkeldraad kwam er meer welvaart. Ook ontstond uit de huisnijverheid textiel- en sigarenindustrie. Met die toegenomen welvaart veranderde het aanzien van de Kempische dorpen. Dit zien we tijdens de dorpswandeling over de Eerselse Markt. Het marktplein geeft heel wat aanknopingspunten om over  het Kempische verleden te vertellen.  Wetenswaardigheden over het kasteel, de bedevaart naar Werbeek en alles over armoede en welvaart in de Kempen.

De lezing vindt plaats op donderdagavond 24 maart 2022 van 20.00 tot 21.30 uur in Kempenmuseum De Acht Zaligheden, Kapelweg 2 te Eersel. De aansluitende dorpswandeling vindt plaats op zaterdagmiddag 26 maart 2022 vanaf het Kempenmuseum. We starten om 14.00 uur. Rond 16.30 uur bent u weer terug.

In verband met de vele inschrijvingen op deze cursus is er een extra wandeling toegevoegd aan het programma: op zaterdag 26 maart van 9.30 - 12.00 uur. De deelnemers krijgen hierover persoonlijk bericht.

 

  • Een kopje koffie of thee zowel bij de lezing als de dorpswandeling is bij de cursusprijs inbegrepen. 
  • Tevens ontvangt u een handout na afloop van de bijeenkomst. Dit is bij de cursusprijs inbegrepen.
  • Deze lezing en dorpswandeling maakt deel uit van de totaalcursus Kempen Kennis – Ontdek je dorp Eersel.

Uw coördinator is Jan Karsmakers 06-13861371

 

Donderdag 24 maart 2022
2 excursies van 1,5 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 0,00
Dhr. (Docent) Toon Schellens, Dhr. (Docent) Hendrik van der Aalst
20:00 - 21:30
Locaties: Kempenmuseum De Acht zaligheden Eersel, Kempenmuseum De Acht zaligheden Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
Informatie
(Docent) Toon Schellens
(Docent) Toon Schellens
Gepensioneerd directeur basisonderwijs; heemkundige basis bij HWR (heemkunde werkgroep Reusel), medewerker aan diverse boeken waarvan Eersels oorlogsboek onlangs verschenen is.
(Docent) Hendrik van der Aalst
(Docent) Hendrik van der Aalst
Hendrik van der Aalst is als conservator van Kempenmuseum bekend met de geschiedenis van de Kempen en zijn bewoners. Hij zal de lezing verzorgen.