Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 686

De geschiedenis van Bladel en de Kempen – lezing en dorpswandeling

De geschiedenis van Bladel en de Kempen – lezing en dorpswandeling
Cursuscode: 686

De naam Bladel of Pladella of Bladella vinden we terug in officiële aktes in het jaar 922. Maar stond de Pladella Villa nou in Bladel of Netersel?  Bladel was zelfs een tijdlang Belgisch grondgebied. Nu maakt het deel uit van De Brabanse Kempen.

Waarom staat die Bladelse toren zo allenig op het kerkhof? Waarom de kerk niet aan de Markt, zoals het hoort? En is het niet net – als je goed kijkt – of er ooit een kerk aan de toren heeft vastgezeten? Wat heeft het landgoed Ten Vorsel te maken met de abdij van Postel? En Zwarte Kaat met Ten Vorsel?

Deze module omvat een lezing en een dorpswandeling. Tijdens de lezing krijgt u een overzichtelijk beeld van de ontwikkeling van de Kempische dorpen Bladel en Netersel. Wat betekende de sigarenindustrie en de komst van de tram? Hoe leefde en werkte men in de Kempen? Wat betekende religie?  De historische wandeling door Bladel illustreert dit aan de hand van interessante gebouwen en plekken. We zien het statige Gindrahuis en de mini-daglonerswoning (amper het formaat van een maggiblokje) en daar vlakbij de monumentale villa waar ooit de Leeuw van Bladel zijn ketens van zich afwierp. We gaan het hebben over Dominee van Dissel en de statige Van Dissellaan, het Sniedershuis, het bescheiden protestantse kerkje en de oude jongensschool. Kortom genoeg voor een boeiende wandeling.

De lezing vindt plaats op woensdagavond 16 maart 2022 van 19.30 tot 21.30 uur in De Heemkamer Bleijenhoek 57 te Bladel. De aansluitende dorpswandeling vindt plaats op zaterdagmiddag 19 maart 2022. De start is bij TIP Bladel op de Markt 21A Bladel. Daar starten we om 14.00. U bent rond 16.30 uur weer terug.

  • Een kopje koffie of thee zowel bij de lezing als de dorpswandeling is bij de cursusprijs inbegrepen. 
  • Tevens ontvangt u een handout na afloop van de lezing. Deze is bij de cursusprijs inbegrepen.
  • Deze lezing en wandeling maakt deel uit van de totaalcursus Kempen Kennis – Ontdek je dorp Bladel.

Uw coördinator is Jan Karsmakers:0613861371

Woensdag 16 maart 2022
2 x: lezing en excursie van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 0,00
Dhr. (Docent) Hugo Leijten, Dhr. (Docent) Rene Veldhuizen
19:30 - 21:30
Locaties: TIP Bladel, Heemkamer Bladel (klik hier voor de adresgegevens)
Informatie
(Docent) Hugo Leijten
(Docent) Hugo Leijten
De lezing ‘Bladel en Netersel in vogelvlucht’ wordt verzorgd door Hugo Leijten van heemkundekring Pladella Villa. Op grond van zijn kennis en ervaring kan hij een boeiende voordracht houden over Bladel en Netersel.
(Docent) Rene Veldhuizen
(Docent) Rene Veldhuizen
Directeur van TIP Bladel