Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 221

Beeldhouwen in zachte steen

Beeldhouwen in zachte steen
Cursuscode: 221

Vrij zachte steensoorten als mergel en speksteen maken het voor de beginnende beeldhouwer makkelijker om ideeën vorm te geven. Er wordt gewerkt met eenvoudige materialen als houtvijlen, gutsen en raspen. Speksteen heeft als voordeel dat het gepolijst kan worden tot een mooie zacht glanzende steen in tegenstelling tot mergel en gasbeton dat je alleen kunt schuren.

Het lastige van beeldhouwen is dat je materie weg moet halen om het beeld vrij te krijgen uit de steen. Je kunt er dus niet zomaar even wat aanplakken, wat bij keramiek en boetseren wel heel gemakkelijk gaat.

De docent begeleidt jou naar het beeld dat verborgen ligt in de steen. Zo kun je een steen zoeken met het juiste volume passend bij wat je wilt gaan maken. Anderen vinden het spannend om geïnspireerd te worden door de steen en zijn specifieke vorm en gaan van daaruit werken. Iedere cursist werkt dus op zijn eigen wijze aan de steen.

Leren waarnemen en beeldmateriaal verzamelen zijn onderdeel van de cursus. Verder zul je ervaren hoe divers eenieder omgaat met zijn/haar visie, de techniek en het materiaal.

Wil je lekker fysiek bezig zijn en schatgraven? Doe dan mee!

  • Tijdens de cursus kun je meerdere beelden maken, maar dat is afhankelijk van eigen inzicht en bewerkbaarheid van de steen. Je krijgt meer inzicht in techniek van het houwen en steensoorten
  • De docent zorgt voor enkele boeken. Beeldmateriaal is voldoende te vinden op internet.
  • Stenen en gereedschap worden in eerste instantie door de docent verzorgd, daarna ga je zelf op ontdekkingstocht.
  • Om te starten zijn hamer, raspen en beitels nodig. Informatie hierover ontvangt de cursist na aanmelding.
  • Soms kun je vooruit met oud gereedschap: hamers en houtvijlen. Andere moet je aanschaffen. Reken met 50 à 100 euro
  • Coördinator is Ine Toussaint 06-21487599

Beeldhouwen in zachte steen

Woensdag 11 januari 2023
12 lessen van 3 uur aanvangstijd 13:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 245,00
Mw. MHE (Ria) Bernards

De eerste les zorgt de docent voor stenen en gereedschap. Er wordt wel aangeraden om oude kleding te dragen en een mondkapje met filter voor het stof.

13:00 - 16:00
Locatie: Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel (klik hier voor de adres-, OV- en parkeerinformatie)
MHE (Ria) Bernards
MHE (Ria) Bernards
Ria heeft haar opleiding gevolgd tot 2e graads docent Textiele Werkvormen en Tekenen op de TeHaTex te Nijmegen. Al ruim 30 jaar geeft zij als breed georiënteerde docent les in diverse beeldende vakken zoals tekenen & schilderen, hoeden maken en modevak, kalligrafie-handletteren, vilten, kinderateliers en in latere jaren ook beeldhouwen. Als docent is zij werkzaam bij diverse culturele instellingen en gastdocent op enkele basisscholen. Naast haar docentschap is zij werkzaam als Hoedenmodist en Interieurontwerper.